Ken jij ‘m alg?

Alles wat je nu om je heen ziet, de lucht die je inademt, alles begon ooit met één alg. Één cel die zich deelde in twee. Zo groeide deze enkele alg uit tot een kolonie. Dit micro-organisme heeft al het leven om ons heen mogelijk gemaakt. Alle planten, de dieren, ons eten en ook wij, de mensen, zijn ontstaan vanuit die eerste alg. Ik zal je vertellen hoe…

We gaan 3,5 miljard (3.500.000.000) jaar terug in de tijd. Planeet aarde bestaat voor 70% uit water. Het land en de lucht zijn onleefbaar voor alles en iedereen. Er groeit helemaal niks. Al die jaren terug ontstond het eerste leven in de zee. Één kleine blauw-groene algencel deelt zich in twee. Zo begint het eerste leven op onze planeet. Ze vermenigvuldigen zich snel en groeien door zonlicht. De algen werken ontzettend hard. Jarenlang zwoegen zij en vechten ze tegen het onmogelijke klimaat dat er op dat moment heerst. De algen evolueren en komen aan land. Vanuit deze ene alg groeien de eerste water- en landplanten. Er komen bomen. Al het groen zorgt voor meer zuurstof in de atmosfeer en een schone lucht. Wat onze aarde 2,5 miljard (2.500.000.000) jaar geleden leefbaar heeft gemaakt. In de volgende miljoenen jaren groeit onze planeet door. Er komen allerlei soorten dieren, van kleine insecten en nieuwe organismen tot reuze dinosauriërs. Na een lang evolutieproces, is de biodiversiteit immens. Dieren sterven uit en nieuwe soorten ontwikkelen zich continu. ‘Pas’ 125 duizend (125.000) jaar geleden evolueert, vanuit de aap, de eerste mens en zo komen we uit in het heden. Wij mensen hebben ons verder ontwikkeld. We leren veel en zijn met veel. Razendsnel nemen wij planeet aarde en haar natuur steeds meer over. Denk eens terug aan het begin, aan die ene alg die de eerste zuurstof uitademde. De algen die de basis legden voor alles wat wij om ons heen zien, ruiken, horen, proeven en voelen. De alg is het begin van alles. Algen overleven alles.

Ik kweek algen voor een beter milieu. De algen in de foto-bio-reactor zuiveren de lucht in huis. De gekweekte algen zijn een goede voedingsbron voor planten. Al mijn kamerplanten groeien als een tierelier nu ze eens in de twee weken een scheut algenwater krijgen. Met het project ‘Ken jij ‘m alg?’ wil ik mensen overtuigen van het belang van algen. Wereldwijd zuiveren zij onze lucht, maar in huis kunnen ze ook veel betekenen! Ik hoop dat samen met mij steeds meer mensen algen gaan kweken.

Wil jij ook algen kweken? Neem dan contact met mij op. Ik ben altijd op zoek naar mede-algenkwekers en vind het leuk om in contact te raken over andere algenprojecten of samenwerkingen.

 

Presentatie tijdens Exposure 2019, de afstudeerexpositie van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

 

‘De Algenkweker’
Fotobioreactor 5 liter

‘De Algenkweker’ is te koop op aanvraag.
Neem voor meer informatie contact met mij op.
Elk object is uniek en wordt met de hand gemaakt.

Prototype 1
Fotobioreactor 25 liter