Een boerin in Spanje

Het was eens tijd voor iets heel anders, besloot ik in 2022. Een andere woonplek, een ander beroep, andere natuur, een nieuwe ervaring. Waarom ook niet!? En zo bereidde ik mij in 2023 voor op een reis naar Spanje. Ik had een werkplek gevonden op een boerderij in Navarre via het vrijwilligersplatform WWOOF. Op 10 april vertrok ik met mijn trouwe autootje naar het zuiden. Het was mijn eerste reis écht alleen. Het was even wennen, maar ook heerlijk. Ik genoot met volle teugen van mijn tijd alleen en trok de eerste week vanaf Bilbao langs de Noordkust van Spanje door Baskenland. Op 16 april kwam ik aan op mijn vaste stek voor de komende 2 maanden. Als een boerin op het Spaanse platteland ging ik aan de slag op Curly Creek Ranch.

Het was een onderdompeling in de Spaanse natuur, cultuur en taal. Voor mijn vertrek had ik geen verwachtingen van wat het mij zou brengen, op wat boerenverstand na dan. Ik heb zo veel meer geleerd dan alleen nieuwe kennis en kunde over de boerderij. Ik heb geweldige mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt. Het was een tijd waarin ik mijn nieuwe omgeving heb verkent en elke kans heb aangegrepen om nieuwe ervaringen op te doen. Het werken als boerin heeft me veel nieuwe dingen geleerd. Zo zorgde we voor geiten, paarden, kippen, kalkoenen, hanen, eenden én een groente- en fruittuin. Daarbij hoorde ook het onderhouden van het land, compost maken, de grond voorbereiden, hekken bouwen en veel schoonmaken. Ik heb geiten gemolken, hoeven geknipt, eieren geraapt, dieren verplaatst, zaaibedden bewaterd, boomstammen gezaagd, gezaaid en gepland. Eigenlijk te veel om op te noemen. We werkte altijd samen met een team waarbinnen we taken verdeelde of samen aan de slag gingen. Elke dag was weer anders, het enige dat hetzelfde was waren de dieren die elke ochtend en avond verzorging nodig hadden. Dit bracht veel afwisseling en mogelijkheden om nieuwe dingen te leren. Ik werd steeds handiger op de boerderij en neem mijn nieuwe skills nu weer mee terug naar Nederland.

Ik heb veel film- en fotomateriaal verzameld waarvan ik hieronder alvast een selectie foto’s wil delen. Ook door het opschrijven van mijn gedachtes en ideeën, en het verzamelen van planten en stenen probeer ik terug te denken aan alles wat deze tijd mij heeft gebracht. Door een verzameling van diverse mediums probeer ik mijn tijd als boerin in Spanje vast te leggen en te onthouden. Dat is nog een work in progress…