Participatiefeest bij Fruitloods Jan Oskam

Synchroon werkt aan de plannen voor de herontwikkeling van Europaweg 2-4 in Utrecht. Een locatie waar nu nog het bedrijf Jan Oskam gevestigd is, maar waar op termijn ruimte komt voor woningen, een nieuwe toegang tot het Maximapark en een voorziening die aansluit op de behoeften van de buurt. Bureau de Hamvraag geeft samen met Synchroon en de gemeente Utrecht vorm aan het participatietraject, zodat de stem van de omgeving wordt meegenomen in de planvorming. Klik hier voor de website van Europaweg 2-4.

Tijdens het participatiefeest op 8 maart heb ik in opdracht van Bureau de Hamvraag de grafische uitingen verzorgd en meegedacht over het ontwerp van de presentatie. Daarnaast gaf ik vorm aan het Appelmoesstation, waar mensen van echte Oskam-appels zelf appelmoes konden maken. Het werd een zonnige, informatieve en leuke middag voor buurtbewoners, waarbij de gemeente en Synchroon aanwezig waren om in beeld en woord de eerste plannen van de herontwikkeling van dit gebied met de omwonenden te delen. Bureau de Hamvraag organiseerde dit laagdrempelige moment om ideeën op te halen en de bewoners te laten participeren bij de plannen voor hun buurt.

Op de Vegaboerderij

Na twee maanden in Spanje op een regeneratieve boerderij te hebben gewerkt (2023) wilde ik meer leren over biologische groenteteelt. Zo kwam ik in 2024 terecht bij de Vegaboerderij.

Van februari tot oktober liep ik mee als trainee met boerin Roos Köbben op de biologische Vegaboerderij in Bodegraven. Samen met de actieve leden zorgde we voor een mooie oogst gedurende het seizoen. Tijdens deze periode leerde Roos, alle vrijwilligers en de boerderij me veel over het verbouwen van biologische groenten, de kwaliteit van- en de processen in de grond, (dis)balans in de natuur en het ecosysteem. Ik leerde meer over de cycli van planten, geneeskrachtige kruiden, de kruisbestuiving tussen bloemen, insecten en groenten en het accepteren van tegenslagen, om het vervolgens gewoon nog een keer te proberen. We combineerde verschillende gewassen in de bedden en lieten de tuinbonen staan zodat zij hun stikstof weer terug af konden geven in de grond.

De eerste tijd was het ploeteren in de zware natte kleigrond, de straffe polderwind ging nog steeds dwars door vier lagen kleding heen. Het waaide de kas kapot. De bedden liepen vol water door de vele regen die viel. We bestreden de explosie aan slakken op tal van manieren. Kauwen trokken de jonge planten uit de grond en minuscule beetjes in de aarde vraten de jonge groentes aan. Komt dit nog wel goed?! Maar gelukkig blijkt de natuur, en wij ook, veerkrachtig te zijn. In combinatie met ons doorzettingsvermogen en alle kennis en de aanpak van Roos floreerde de oogst. Later in het seizoen was er een stroom aan komkommers en paprika’s waar haast niet tegenop te eten viel. We konden een grote diversiteit aan groenten oogsten. Elke week was er weer een goedgevuld pakket met een mix verschillend van allerlei salades, verse kruiden, knollen, kolen, tomaten, bonen, noem maar op…